Samarbetspartners

Wellnetloggany

Friskvard

Liveit

Ansluten _benify SV

Söderberg-partners

Månadens Intervju - November

 

"Efteråt, när man kommer tillbaka till livet, blir man så himla stärkt"

---

Namn: Jens I

Funktion: instruktör, platschef Tanto

Plats: Tanto, Stockholm

Började med NMT: januari 2012

 

Vilken är din bästa upplevelse med NMT?

NMT Survivor, en överlevnadshelg som NMT genomförde i april 2013. Jag vet inte om deltagarna fattade hur stort det var. Det var faktiskt en jägarövning, flykt-överlevnad-motstånd heter den, fast vi gjorde den lite snällare.

Jag ville vara med och göra Survivor för att förmedla för NMT:arna vad jag själv har varit med om. Det är inte roligt att göra jobbiga grejer. Men efteråt, när man kommer tillbaka till livet, blir man så himla stärkt. Och att de klarade det, det var ju fantastiskt bra gjort. Stämningen var kvar i veckor efteråt på Tanto, många hade aldrig varit med om något liknande. 

Hur kom det sig att du började med NMT?

En kollega tränade på NMT, och hon frågade mig om jag inte skulle börja. Aldrig, sa jag, jag har redan gjort det där. Då sa hon: men de söker ju instruktörer, ska du inte bli det? Till slut skickade jag in mitt CV till Magnus de Verdier, och det visade sig att hans befäl på regementet i Arvidsjaur hade varit mina kolleger. Så vi hade mycket att prata om. Jag började som instruktör i januari 2012 och blev platschef i maj.

Vad har du för militär bakgrund och på vilket sätt har du nytta av den när du leder pass på NMT?

Jag gjorde min värnplikt som jägarplutonchef, två år i Arvidsjaur. Har man haft en jägartjänst, så har man fått utstå ganska mycket. Jag har blivit starkare när det kommer till besvärliga saker, till exempel dåligt väder, lite sömn och att lösa uppgifter med små medel. Livet har blivit bra mycket enklare. Jag tror att det var det Magnus "föll för" hos mig.

"Du har verkligen ansvar för 40 andra människor, för att det ska gå bra. Det hänger på dig."

Tänk dig själv att du är 20-21 år och får leda 40 pers. Du har verkligen ansvar för 40 andra människor, för att det ska gå bra. Det hänger på dig. Gruppsammanhållningen hänger på dig, om ni ska frysa eller inte, om ni ska ha mat eller inte - hur väl ni ska klara övningen, helt enkelt. Det var en fantastisk utbildning och möjlighet. Jag lärde mig hur jag kan bygga fungerande team, men även hur lätt det är att sabba dem. Det kan man säkert lära sig på andra sätt också, men här fick man det svart på vitt, UGL och hela grejen, som folk betalar dyrt för idag.

"På NMT går jag in i den militära rollen helt och hållet."

Det viktigaste jag fick med mig från det militära var att pusha mig själv, lära sig hur man funkar, och att man klarar mycket mer än tror. På NMT går jag in i den militära rollen helt och hållet. Men det hindrar inte att man kan ha kul på passen och leka kull!

Har du några andra erfarenheter som du använder som instruktör på NMT?

Jag är utbildad idrottslärare på GIH. Den erfarenheten är viktig, att stå framför en stor grupp är inga problem för mig. Jag har även läst idrottspsykologi och idrottsmedicin vid sidan om mina idrottslärarstudier.

Sen har jag tävlat och varit tränare i kendo, som är japansk fäktning, i många år. Flera övningar kommer därifrån.

"Det här är ju mitt extrajobb, men många gånger är det roligare än mitt riktiga jobb!"

Vad är det viktigaste du vill att deltagarna ska ha med sig efter ett NMT-pass med dig?

Jag tycker att alla ska vara glada efteråt. Det är det viktigaste med all träning. Det är inte svårt att köra skiten ur folk, men det måste finnas en tanke bakom. Vad är syftet med att ha med bildäck eller vattendunkar? Blir det bättre träning? Vad klarar gruppen av?

Jag håller pass två gånger i veckan, och jag vill variera mig. Vill jag springa en ny sträcka på Söder måste jag springa den själv i förväg och klocka den. Det funkar inte att komma in 20 minuter för sent - eller för tidigt. Det här är ju mitt extrajobb, och det kräver mycket förberedelser - men många gånger är det roligare än mitt riktiga jobb!

Jag vill tänka större också, vad vill jag att deltagarna ska ha med sig ut i livet? När våra medlemmar har sprungit lopp utanför NMT berättar de att de har haft mina mantran i öronen, "tappa inte det här nu!", till exempel. Egentligen ska man inte säga sådär, rent idrottspsykologiskt, det kallas en negativ vision. Man ska säga "nu klarar jag det här!" Men det verkar ju funka :)

"Det svåra är inte att ladda för ett marathon och genomföra det, det svåra är att röra på sig fem gånger i veckan"

Har du något personligt mål med din träning?

Till skillnad från många andra, så har jag inga personliga mästerskap jag kämpar för. Jag har kört två marathon och Ursvik Ultra. Jag har gjort det där. Jag vill träna för att må bra nu.

Det svåra är inte att ladda för ett marathon och genomföra det, det svåra är att röra på sig fem gånger i veckan, och hålla det. Att det ska bli en livsstil utan att man reflekterar över det, det är mitt stora mål och min utmaning.

 

 

Medlemmarna om Jens: 

Anneli Jaginder:"'Packning på.' 'Tappa inte det här nu.' Otroligt ödmjuk, ger mycket mental styrka. Favorit och trygghet på Tanto. Varierande roliga pass. Våran egen NMT-guide på Söder. Nej till vägarna utan trappor. Gillar Jens!"

Dan Rydholm:"Jens är en duktig instruktör, får en att prestera mycket fast man tror att man inte orkar. Mera militärisk i sin stil men inte på ett överdrivet sätt. Blick för nivåer hos de som tränar. Lyssnar av vad gruppen är pigg på."

Kerstin Lagerman:"När Jens säger leverera, då levererar man."

Line Gordon:"Jens har alltid med lite märkliga övningar som utmanar det där lilla extra. Som armsträck med studs där man typ inte kommer nånstans, men som är urjobbig. Och kul. Hittar alltid galet långa trappor som man typ skall gå nerför som en ödla. Och uppför i skottkärran. Jag avskyr trappor, men han får mig att gilla det ändå.

Det känns verkligen som om han lägger ned mycket energi på att lägga upp bra pass. Han fokuserar alltid på kvalitet. Inget fusk och ingen stress. Och så är han bara så himla trevlig. Tydliga och bra instruktioner, ofta bra stämning på hans pass. Och så känns han omtänksam. En toppeninstruktör, helt enkelt!"

Patric Kjörling:"Karln har stort hjärta, även om han inte visar det under själva passet. Han är oerhört noga med sina pass och inför nya sträckor i Bajenland så rekar han alltid innan. Väl förberedd och hans sjukt stora intresse för trappor bör du också nämna! Han fångar upp provapåare på ett bra sätt både innan och efter passen och han är en av våra instruktörer (på Tanto iallafall) som har väldigt bra namnminne, han kan namnen på de flesta tror jag."

 

© 2019 Nordic Military Training

Södra Fiskartorpsvägen 24
114 33 Stockholm

Mail: info@nordicmilitarytraining.org