Samarbetspartners

Wellnetloggany

Friskvard

Liveit

Ansluten _benify SV

Söderberg-partners

Juni - Johan

 

Namn: Johan

Funktion: instruktör, platschef, Östermalms IP Stockholm

Plats: Stockholm

Började med NMT: februari 2012

 

Vilket är din bästa upplevelse med NMT?

I september 2013 gjorde vi ett event på  Korsö  i Stockholms skärgård, NMT Trident Challenge. Det var ett jättelyckat vuxenkollo! Det hade allt: bra väder, spännande miljö, positiva deltagare. 

På  Korsö  ligger kustjägarnas gamla träningsanläggning och Magnus de Verdier, Jonas Gustrin och jag använde oss av det som grund, och byggde sedan på  med hinder så  att det blev en hinderbana som sträckte sig runt hela ön. När vi var där ute och rekade i förväg tillsammans med kustjägarveteranerna, kände jag att "det här kan bli hur bra som helst".

NMT Trident Challenge bestod av orientering, simning ut till en liten ö  utanför själva Korsö, hinderbanslöpning och träning. Men också  att förmedla en upplevelse, vilket är nog så  viktigt. Att leka med de psykologiska faktorerna. En bit innan båten nådde Korsö  stannade vi och skyllde på  soppatorsk, och deltagarna fick simma sista biten. Det momentet är ju lite simträning, men framför alltär det ett sätt att ladda upp deltagarna. 

Jag vill rekommendera alla att delta i ett event när det dyker upp framöver. Vi gör vårt yttersta för att det ska bli så  bra som möjligt. 

Hur kom det sig att du började med NMT?

En av mina kolleger, Christer, var instruktör på  NMT och  övertalade mig att gå  dit. Jag hade tänkt göra det långt innan, för jag hade sett en rekryteringsaffisch i gymmet där jag gick och tränade varje dag. Men det hade inte blivit av. När jag väl kom dit, tyckte jag att det var bra, och bestämde mig för att bli instruktör.

Vad har du för bakgrund och på  vilket sätt har du nytta av den när du leder pass på  NMT?

Min militära bakgrund består i värnplikt som lapplandsjägare påI22 i Kiruna. Sedan har jag varit påK4 i Arvidsjaur och på Livgardet i Stockholm. Jag har varit på flertalet utlandstjänster på  Balkan och i Afghanistan i olika omgångar mellan 2000 och 2012.

Ibland kan jag fundera på vad militärträning  är egentligen? Efter två  och ett halvtår med NMT funderar jag fortfarande. Det kan vara nästan vilka övningar helst. Det viktiga är den psykologiska aspekten och den militära inramningen. Samarbete, att jobba två  och två och ta i varandra, det är ju lite normbrytande. Jag har kommit fram till att militär träning är mer ett mindset, snarare än särskilda  övningar. Att aldrig ge upp och att alla ska med - oavsett vilka svårigheter som tornar upp sig.

Har du några andra erfarenheter som du använder som instruktör påNMT?

Jag har en rätt traditionell träningsbakgrund med allehanda idrotter, lagsporter, som till exempel innebandy, löpning och gym. På  gymmet har jag en förkärlek för gymnastiska övningar, snarare än lyfta skrot. Det vill säga chins, dips, spänstövningar, muscle-ups m.m.

I mitt dagliga jobb utbildar och tränar jag poliser i olika fysiska moment och tekniker. Jag är van att instruera grupper och jag vet hur kroppen fungerar. Jag hämtar inspiration från mitt dagliga jobb till NMT och tar med mig bitar från NMT till mitt jobb också.

Vad är det viktigaste du vill att deltagarna ska ha med sig efter ett NMT-pass med dig?

De ska känna att de har gett allt. När vi kommer till slutet av passet ska känslan vara "äntligen slut!", inte "jaha, är det slut nu?". Jag vill känna att jag har pushat alla en liten bit bortom sin egen gräns. Av den anledningen kör jag mycket på  kondition, för styrkeövningar har man en tendens att spara sig på. Men i löpning har man inget val, då måste man ta sig från A till B, det är ett bra sätt att få  folk att ta ut sig fullständigt och pusha sina gränser.

Har du något personligt mål med din träning? 

Idag tränar jag för att hålla mig i form och må bra. Det är klart att jag springer Tjurruset eller så, men det är inte ett mål i sig. Tävlingar blir bara en del av vardagsträningen. 

Jag jobbar mycket, fixar med huset, har barn och håller en hel del pass på NMT. Träning för mig har blivit ett andrum i vardagen. Jag lämnar sonen på barnpassning på gymmet och så kör jag en timme. Träningen blir ett sätt att hålla både den mentala och fysiska hälsan i balans.

 

Medlemmarna om Johan:

Cecilia Fredriksson: "Johan är en sympatisk instruktör som ser till att vi blir ordentligt löpstarka OCH lite smartare på hans pass. Han blandar gärna intervaller med styrkeövningar och diverse historielektioner, mattelektioner och intelligenstester. Hela kroppen och knoppen får alltså sitt på hans pass!"

Georg Nilsson: "Varje pass med Johan flyttar fram mina fysiska och mentala gränser till en nivå jag inte trodde var möjlig!"

Hanna Öquist: "Bästa Johan! Jag blir alltid glad av hans pass som innehåller befriande mycket lek och varierande utmaningar, vilket får mig att svettas under tiden som jag har roligt. Johan som instruktör har ett vänligt lugn och en tydlighet som jag uppskattar. Han får mig helt enkelt att alltid vilja göra mitt bästa. Och som bonus bjuder han ofta på smart kunskap."

Charlotte Fernvik: "Johan, jag gillar hans pass. Tycker att han ser till att alla i gruppen får sin utmaning eftersom det ofta i grön grupp kan variera på vad alla orkar/ klarar. Roliga, strukturerade och tuffa pass."

Ian Harris: "From beginning Rookie Camp and up to now, Johan has been a large contributor in my journey with NMT. His passes have a good mix of condition, strength and interval training mixed with self-defence play and the odd history lesson. It's through his relaxed leadership style and reassuring confidence, that I always found it possible to get the most out myself."

 

 

 Tidigare intervjuer

Maj 2014 - Magnus 

April 2014 - Andreas B

Mars 2014 - Christer

Februari 2014 - Ida

Januari 2014 - Mattias

December  2013 - Fredrik

November 2013 - Jens

 

© 2019 Nordic Military Training

Södra Fiskartorpsvägen 24
114 33 Stockholm

Mail: info@nordicmilitarytraining.org