Samarbetspartners

Wellnetloggany

Friskvard

Liveit

Ansluten _benify SV

Söderberg-partners

Månadens instruktör Januari 2014

Mattias

 

Namn: Mattias

Funktion: instruktör, platschef Västerås

Plats: Västerås

Började med NMT: våren 2012, platschef sedan maj 2012

 

Vilket är ditt bästa NMT-minne?

Vi har gjort olika special pass, till exempel vattenfys på sommaren, där deltagarna har fått simma ner och hämta upp lappar från botten och sånt där. Den 4 januari i år gjorde vi ett special pass på Djäkneberget, ett friluftsområde mitt inne i Västerås. Vi utgick från Rocklunda och sprang ett par kilometer in till stan. Sen hade vi byggt en egen liten hinderbana, körde en lång trappa uppför Djäkneberget och avslutade med att simma i Svartån. En tjej (Lotta) var jättetrött, men tog sig uppför sista långa backen, och hoppade först av alla i Svartån och tog sig över. Hon var lycklig, men efteråt sa hon: "kör ni så här hårt med de som kommer och provar på, då får ni inga nya". Men det gör vi inte. Vi anpassar det ju till gruppen! Samtidigt jobbar vi på att få till fler special pass i Västerås, var så säker!

"Man har fått en stämpel som galning, men det är helt okej." 

En annan rolig grej var när vi körde ett special pass med elitlaget VSK Bandy. Det är unga killar i toppform, men vi körde några övningar som de inte var vana vid. De har ju starka ben, och vi körde mest överkroppsövningar - springa med bildäck, lag stafetter osv. En av killarna kom fram till mig efter passet och sa: "Nu har du kört det här två gånger". "Två?", frågade jag. "Ja, du har kört första och sista gången med mig". De var helt slut efteråt. Man har fått en stämpel som galning, men det är helt okej.

Hur kom det sig att du började med NMT?

Det var en slump, egentligen. Vi brukade vara på Rocklunda med jobbet och spelade hockey-bockey, och en dag satt det lappar på alla bilar. Kollegerna sa "det där skulle passa dig"! Så jag tog kontakt med Jens Dahle och Magnus de Verdier. Jag tänkte att det skulle vara ett bra komplement till mitt jobb, eftersom jag jobbar i räddningstjänsten. Sen blev jag instruktör istället, och så körde vi igång i maj 2012. 

"Det jag har lärt mig från jobbet är att när man är som tröttast, så finns det alltid lite mer att ta."

Vad har du för bakgrund och på vilket sätt har du nytta av den när du leder pass på NMT?

Jag har gjort värnplikten. Men jag har framför allt stor erfarenhet av att jobba i grupp från brandkåren, bland annat som gruppchef. Jag är inne på tolfte året nu. Det jag har lärt mig från jobbet är att när man är som tröttast, så finns det alltid lite mer att ta. Gruppdynamiken tycker jag är väldigt viktig, att man får en väl fungerande grupp där alla trivs och kan träna efter sina förutsättningar. Man hjälps åt. Så funkar det på jobbet, alla har ju en stark sida och då får man se till att nyttja den när den behövs.

Som brandman är det viktigt att snabbt kunna ställa om och byta fokus, skärpa sig. Det har jag nytta av eftersom jag oftast inte vet vem som ska dyka upp på mina pass, om det är vältränade eller nybörjare. Jag får anpassa passet under tiden. Det är en utmaning, men jag gillar att inte veta på förhand exakt hur det kommer att bli. 

Har du några andra erfarenheter som du använder som instruktör på NMT?

Har spelat både bandy och fotboll och tränat ungdoms- och seniorgrupper inom fotboll. Det roligaste är när man ser resultat, att folk utvecklas. Vi har några tjejer i Västerås som knappt kunde göra två raka armhävningar i början. Idag gör de 30-40 utan att blinka. Det är kul att se!

Vad är det viktigaste du vill att deltagarna ska ha med sig efter ett NMT-pass med dig?

När man kommer in efter ett pass och medlemmarna säger "fan, det här var det bästa jag har kört!". Då är ju alla nöjda, jag också. De ska känna att de verkligen har tränat. Fullt ös! Det är min filosofi. Och glädje är viktigt, annars kommer man ju inte tillbaka" 

Har du något personligt mål med din träning?

Jag har faktiskt krav från jobbet att hålla mig i form, så jag ligger på 6-7 pass i veckan. Jag tränar ganska allsidigt, som cirkelfys, löpträning, hockey-bockey (bandy på hockeyrink) och så. Det är skönt att röra på sig. Mitt mål att orka hålla i det, och då krävs det stor variation, för att det ska fortsätta vara roligt.

 

Medlemmarna om Mattias:

Lisa Fröberg:

Mattias kollar hela tiden in gruppen - att alla är med. Ser vi pigga ut drar han ut på övningarna och just när jag tänkt "nu dör jag, det går inte mer" så tar minuten (som jag inte tror är en minut...) slut. Dessutom brukar han få oss att skratta mitt i leran!

Turid Rydén:

Mattias är hårdnackad, tävlingsinriktad och hatar att förlora. Precis som de flesta av oss. Han är samtidigt givmild och sympatisk. Han vill att vi ska göra vårt bästa och pushar oss så att vi ger järnet. Även om det inte alltid syns så lämnar man passen med ett leende på läpparna. Hur trött man än är så längtar man till nästa gång.  No pain no gain! 

Cecilia Välijeesiö:

Med Mattias som ledare får man ett garanterat tufft och utmanande pass. Han lyckas alltid få oss att kämpa lite extra och testa våra gränser. Trots detta har han en förmåga att se alla deltagare och individualisera och lösa eventuella problem.
Det är otroligt imponerande att han orkar dra runt oss i ur och skur, flera dagar i veckan, året runt. Det han (och våra andra ledare i Västerås) gett mig är tron på att jag kan göra en massa saker, t.ex. bära/släpa en annan person. Våra ledare i Västerås är guld värda!

Ola Wilhemsson: 

Generellt är våra ledare engagerade & engagerande positiva individer, de bjuder på varierande pass med mycket pepp. Dom blir ju kort o gott PT's. Jämför jag Micke och Mattias, så brukar Mattias pass vara fysiskt tuffare. Det känns som de har ökat ordning och reda-nivån vad gäller snack för att få oss att fokusera på träningen. In totti, grymt bra!

 

© 2019 Nordic Military Training

Södra Fiskartorpsvägen 24
114 33 Stockholm

Mail: info@nordicmilitarytraining.org