Samarbetspartners

Wellnetloggany

Friskvard

Liveit

Ansluten _benify SV

Söderberg-partners

Månadens Instruktör - December

Fredrik

"Efteråt tog jag henne åt sidan och frågade: 'Vad var det som hände?' 'Jag vet inte', sa hon. 'Det vet jag' sa jag. 'Du hade en målbild att du inte kan. Den flyttade du nu.'" 

---

Namn: Fredrik

Funktion: instruktör, platschef Sundsvall

Plats: Sundsvall

Började med NMT: april 2012

 

Vilken är din bästa upplevelse med NMT?

Vårt myntpass! Jag fick en idé en sommar och meddelade i Facebookgruppen att "det och det datumet ska ni ha med 20 kr i enkronor". Medlemmarna fattade ingenting, och det var det enda de pratade om i tre veckor innan. "Vad ska han hitta på?"

Vi körde en lördag på stan, det var mycket folk ute den dagen. Medlemmarna fick de springa till så många parkeringsautomater som möjligt, och göra 20 armhävningar, situps eller burpees vid varje automat. Sen fick de springa in till mig när pengarna var slut och kvittera ut nya - mot att de gick björngång över hela torget... Det där skapade stort intresse och lockade nya att komma och testa. Man försöker hitta på nya grejer för att marknadsföra NMT.

"Det blev sex timmar fys på eftermiddagen, välta höbalar och allt möjligt. Det var ju en djävla upplevelse"

Och en gång gjorde vi ett "boot camp" med medlemmarna. Tanken var att köra tre pass på en dag: löpning/kondition på förmiddagen, lunch, styrka på eftermiddagen, middag och så gruppövningar. Efter lunch var det en till instruktör med, och han sa "säg ingenting, vi kör tills de börjar gnälla". Men det var ingen som sa nåt, så vi körde på. Det blev sex timmar fys på eftermiddagen, välta höbalar och allt möjligt. Det var ju en djävla upplevelse.

 

Hur kom det sig att du började med NMT?

Det var en tillfällighet! Jag och min fru brukade vara ute och springa en slinga som är ungefär 5 km. En gång låg jag på lite extra, och vi sprang fort. När vi kom hem satt hon och surade ett tag, men sen sa hon: "Det där var ju rätt bra". Jag hade fått henne att springa fortare än hon någonsin hade gjort förut. Lite senare berättade hon att hon hade anmält mig till NMT:s instruktörsutbildning, hon trodde att det skulle passa mig. Och det gjorde det!

 

Vad har du för militär bakgrund och på vilket sätt har du nytta av den när du leder pass på NMT?

Jag gjorde tolv månaders värnplikt som ingenjörssoldat och fältjägare på I5 I Östersund. Jag var den första på regementet som mönstrade ut som amröjdykare. Det var 1998-99.

Det jag tar med mig därifrån är att man kan så otroligt mycket mer än man tror, och det är det jag vill förmedla. Ofta har man satt en gräns i huvudet själv, det är den det gäller att flytta på.

Jag har ett exempel: vi hade haft ett företagspass med några vältränade killar som skulle komma till ett ordinarie pass på kvällen. De ville att vi skulle köra tester med dem. På det passet dök det upp en tjej som hade varit med förut, hon var rätt löpstark, men inte muskelstark. Första gången kunde hon typ göra en armhävning. Men den gången, när det var tester med grabbarna, gjorde hon nitton armhävningar! Jag sneglade lite på henne och de femton första gjorde hon faktiskt med väldigt bra kvalitet. Hon ville väl inte vika ner sig när hon var ensam med en massa starka killar.

Efteråt tog jag henne åt sidan och frågade: "Vad var det som hände?" "Jag vet inte", sa hon. "Det vet jag" sa jag. "Du hade en målbild att du inte kan. Den flyttade du nu."

 

Har du några andra erfarenheter som du använder som instruktör på NMT?

Jag har spelat i och tränat ungdomslag i fotboll och hockey under många år. Jag slutade med fotbollen för bara ett år sen, när jag skadade knäet. Då valde jag NMT istället - det blir ju också som ett lag. Jag kör i princip bara lagsporter, det är det jag brinner för.

Vad är det viktigaste du vill att deltagarna ska ha med sig efter ett NMT-pass med dig?

Att få jobba hårt, jobba tillsammans och ha roligt. Och så att de får göra något som de inte har gjort någon annanstans. Det skadar inte om de får träningsvärk... Och så givetvis att de får prestera mer än vad de själv tror att de kan. De får vara där och nosa på gränsen till vad de klarar av.

Ofta säger de nya som kommer och provar på att de är arbetskamrat eller kompis eller granne till någon medlem. Och då vet jag att jag har lyckats, annars skulle de ju inte rekommendera träningen till andra.

Många tränar tillsammans även utanför passen. De har blivit kompisar. Här lär man ju känna varandra på ett annat sätt än på ett gym. Man tar ju i varann, bara en sån sak. Femton medlemmar från Sundsvall for till Stockholm tillsammans och körde Tjurruset i oktober 2013. 

 

Har du något personligt mål med din träning?

Jag tränar faktiskt inte så mycket själv. Man har väl nåt gymkort som man är och fusktränar på nån gång ibland... För NMT tar mycket tid. Stundtals har jag varit ensam instruktör här i Sundsvall och då har jag tagit varje pass själv. Nu har vi varit två i nästan ett år, och det är förstås ett stort stöd. För det tar ju inte bara en timme och en kvart, som själva passet är, den största tiden går åt till att hitta på nya pass.

 

 

Medlemmar om Fredrik

Nina Yeh:"Bita ihop, pressa sig, har fått en ny innebörd med Fredrik som instruktör. Fredrik ser alla deltagare, både på gott och ont... Grym energi som aldrig verkar sina! Han är GALEN, fast på ett positivt sätt :)"

Annika Olby: Fredrik är en av de mest inspirerande ledare jag någonsin tränat med. Alltid på plats, på humör, på bettet- och ju jobbigare vi tycker att det är, desto bredare blir hans leende. För vi skrattar nog lite mer än militärer i allmänhet. Minnesvärda är bootcamperna när han leder striden mot ensilagebalarna och sommarpassen vid och i sjön! 

Linda Johansson Hjelm: Med humor, peppande ord och en smula galenskap har han en förmåga att få deltagarna att pressa sig till att alltid ge det lilla extra och göra saker man aldrig skulle komma på tanken att göra annars. Dessutom har han en förmåga att hitta träningsredskap i omgivningen, snöhögar, parkbänkar och bultar kan användas till mycket.

Lena Sjölén: Fredrik är en otroligt positiv, energisk och entusiasmerande tränare. Han är påhittig och har alltid nya roliga övningar på lut, han lägger mycket energi på att utforma bra och varierade pass.

Vi som tränar i Sundsvall går alltid från ett träningspass med en känsla av glädje (förutom tröttheten...) och det är tack vare våra tränare Fredrik & Dan och vår härliga träningsgrupp.

 

 

 

 

© 2019 Nordic Military Training

Södra Fiskartorpsvägen 24
114 33 Stockholm

Mail: info@nordicmilitarytraining.org