Samarbetspartners

Wellnetloggany

Friskvard

Liveit

Ansluten _benify SV

Söderberg-partners

Lise-Lotte "Lisen" Henretta - Rookie

Lisen Henretta

Lise-Lotte var en klassisk "soffpotatis", kraftigt överviktig och i allmänt dåligt skick, och hade inte rört på sig på 20 år. Vid 49 års ålder insåg hon att en förändring var helt nödvändig. Hon läste om Nordic Military Training och trots att hon egentligen inte vågade, bestämde hon sig för att anmäla sig till ett NMT Rookie Camp. Grundligt nervös inställde hon sig på första passet och var säker på att hon inte skulle överleva de närmaste 75 minuterna. Men hennes beslut att gå dit skulle förändra hennes liv.

Läs mer om Rookie Camp och anmäl dig här!

Jag är 50 år idag och tills för ett år sen var jag en helt vanlig soffpotatis. Då hade jag varit det i 20 år. Året då jag fyllde 49 insåg jag att en förändring var absolut nödvändig eftersom jag var kraftigt överviktig och i allmänt dåligt skick. Jag hade en dröm om att vara "en kvinna som tränar", så jag gjorde helt enkelt slag i saken och började träna på gym med en personlig tränare. 

Jag blev inspirerad att läsa träningsbloggar när jag hade börjat gå på gym och trillade över ett inlägg om Nordic Military Training. Det jag minns starkast om det är att jag tänkte att det där kommer jag aldrig att våga!

Sommaren gick och till slut tog jag mod till mig, ringde till NMT och fick prata med en Åsa. "Kan en kraftigt överviktig soffpotatis verkligen träna NMT?", frågade jag och hoppades innerligt att svaret skulle bli "Nej" men svaret blev "Absolut!". Vips hörde jag mig själv anmäla mig till en NMT Rookiecamp i Tantolunden!


Livsförändring och Rookie Campens första pass
Dagen D kom närmare. Med klappande hjärta och växande illamående tog jag mig på skakiga ben till Tantolunden inför första passet. Att trycka ner hela min frodiga lekamen i ett par joggingtajts kändes nästan helt oöverstigligt. Med en rumpa större än hela Tantolunden stod jag där uppställd i ledet bland människor jag aldrig hade träffat förut och tänkte att jag helt hade förlorat all vett och sans!

Instruktör på första passet var Bruno, en av alla duktiga instruktörer som jobbar på NMT. Jag trodde att jag skulle dö där och då bara av uppvärmningen. Jag försökte lägga upp en plan om hur jag skulle kunna smyga mig ifrån passet utan att någon skulle märka det, men så bestämde jag mig för att bita ihop!

Jag tror att det tog flera timmar innan jag kunde andas normalt efter passet, men jag genomförde det trots allt. Jag övervann mig själv flera gånger den sensommarkvällen och vågade göra något som jag absolut aldrig trodde att jag skulle våga. Och vid nästa pass stod jag i ledet igen.


Från soffpotatis till lycklig ­löpare
Det kom ett tillfälle som med råge betalade tillbaka för all mjölksyra, hjärtklappning och allt flåsande. Jag orkade knappt sätta ena foten framför den andra och var alltid sist upp för varenda backe. För övrigt har jag namngivit alla backar i Tanto och min totala mardröm och absolut största utmaning fick det passande namnet "Helvetesbacken". Känslan när jag, påhejad av mina fantastiska träningskompisar, för första gången klarade av att springa upp för den förbaskade backen… det går faktiskt inte att beskriva! Man måste ha upplevt det för att förstå, tror jag. Men, utan att låta för dramatisk, det var ett av de mest fantastiska ögonblicken jag har upplevt!

Att träna NMT har faktiskt förändrat mitt liv! Att gång på gång göra sådant man tror att man inte kan är otroligt karaktärsdanande! Alla förflyttningar sker med löpning, något som var världens utmaning för mig och en av mina nyare målsättningar med att träna NMT har blivit att bli bättre på att springa.

Vad är det som är så roligt med NMT, Lise-Lotte?
-  Jag har träffat fantastiska människor som har blivit vänner för livet. Jag har tränats av instruktörer som har fått mig att våga kliva utanför min trygghetszon och haft förmånen att ha trygga ankare som peppat mig hela vägen och fått mig att aldrig ge upp.

-  Att få träna ute oavsett väder är fantastiskt! Tänk att man kan tycka om att träna i spöregn! Och att ligga och göra situps och se snöflingorna singla ner det är helt magiskt. Filosofin inom NMT att "alla ska med", att "ingen lämnas bakom" och att "lyckas gör vi tillsammans" tycker jag mycket om! Tänk alla gånger jag varit redo att ge upp och ändå orkat hela vägen… då har det helt och hållet berott på en hand i ryggen för att stötta i löpningen eller en armkrok av mina träningskamrater eller pepp av våra ankare. Det är NMT för mig!

Vad har du uppnått genom NMT som du inte skulle göra annars?
-  Jag tror att jag genom att träna NMT för första gången i mitt liv har upplevt träningsglädje. I år har jag som 50-åring sprungit två lopp för första gången någonsin och har förstått att jag t.o.m. gillar att springa! Jag har insett att jag, utifrån mina förutsättningar och på mitt sätt, kan en jädra massa! Dessutom har jag gått ner 25 kilo, men det är bara bonusen. Vinsten är en starkare kropp, en bättre självkänsla och den fina kamratskapen på NMT.

-  Kan jag så kan garanterat alla!

 Läs mer om Rookie Camp och anmäl dig här!

© 2019 Nordic Military Training

Södra Fiskartorpsvägen 24
114 33 Stockholm

Mail: info@nordicmilitarytraining.org